همه چیز درمورد مته گازور (کاربرد، سایز، انواع)
مته گازور چیست؟
مته گازور یک مته چوبی با یک شکل متفاوت و خاص است، این ابزار مانند دیگر متهها بسیار کاربردی است و در سه نظام دریل قرار میگیرد. مته گازور یک سر آج دار گرد و پهن دارد، که نجاران و چوب کاران برای ایجاد سوراخهای سطحی و بزرگ به صورت دقیق و تمیز استفاده میکنند. این ابزار ابتدا در سال ۱۸۸۶ ساخته شد که آن را به عنوان یک انقلاب بزرگ در صنعت نجاری و ساخت وسایل چوبی میدانند.
انواع مته گازور
انواع مته گازور با توجه به شکل این نوع ابزار دسته بندی میشوند. سر این متهها در مدل کلاسیک شبیه به دو تیغه تیز به هم متصل شده است یا با دو بخش جداگانه ساخته میشود، این طراحی تا به امروز حفظ شده است. به طور کلی طراحی سر مته در دو نوع ساخته میشود:
- مته گازور تخت: این مته تخت با دو تیغه آج دار در مرکز بدون لبه بیرونی و تخت ساخته میشود.
- مته گازور لبهدار: مته گازور لبهدار درای دو تیغه آج دار با لبههای بیرونی ساخته میشود. این لبهها کمک میکنند تا براده برداری راحتتر انجام شود.
به تازگی در نسل جدید مته گازور، نوعی جدید معرفی شده با عنوان مته خودکار، این نوع متهها در واقع ترکیبی از مته گازور و گردبر هستند زیرا به جای یک سری توپر فولادی، دارای یک کلگی توخالی با یک یا دو جفت لبه آج دار است. مته خودکار بیشتر برای زدن سوراخهای منظم و تمیز بر روی سطح ناهموار و نامنظم است.
کاربرد مته گازور
کاربرد مته گازور در ساخت وسایل چوبی و کارهای نجاری است که یک سوراخ دقیق و تمیز و کنترل شده ایجاد میکند. در نتیجه مته گازور یک انتخاب عالی برای ایجاد سوراخهای دقیق است.
از دیگر کاربردهای مته گازور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراحی حفرههای زیبایی و نقش و نگار کردن
- تمیز کردن، گشاد کردن و صاف کردن سوراخهای از قبل دریل کاری شده
- درآوردن سوراخ برای فرو کردن آهنربا، پلاستیک و فلز در وسایل چوبی
- سوراخ کردن جای لولا در کابینتها
- در آوردن پلاگ، کام و غیره برای مخفی کردن پیچ و میخ
نحوه استفاده از مته گازور
استفاده از مته گازور بسیار ساده است اما به کمی صبر و حوصله نیز است، چرا که میزان سرعت نفوذ این مته در چوب به اندازه دیگر متهها نیست. در این نوع مته باید اجازه دهید تا سرعت دریل به بالاترین چرخش خود برسد، سپس نقطهی مرکزی دو تیغه سر مته گازور را روی سطح چوب قرار دهید و به آرامی فشار دهید و دقت داشته باشید که مته از مکان خارج نشود.
معایب مته گازور
یکی از معایب مته گازور روند کند و آرام در سوراخکاری است و به علاوه آن اگر آجهای مته هم کمی کند شده باشد سطح کار داغ شده و سوراخکاری کمی فرسایشی خواهد شد.
از دیگر معایب میتوان به مته گازور تو پر اشاره کرد که به دلیل نداشتن شیار اجازه انتقال برادهها را به بیرون نمیدهد و این موضوع روند سوراخ کردن را کمی سخت می کند. بهتر است در این نوع مته به صورت دستی برادهها را خارج کنید.
سایز مته گازور
سایزبندی مته گازور به عنوان مزایای این ابزار کاربردی به حساب میآید، که از سایز بسیار کوچک تا بسیار بزرگ در بازار موجود است. سایز متهها با توجه به پهنا و قطر کلگی آن مشخص میشود.
این ابزار از سایز ۹ میلیمتر در بازار موجود است تا حتی ۱۰۰ میلیمتر هم میتوان پیدا کرد.
نتیجه
همانطور که گفتیم در بعضی از پروژههای چوبی به سوراخهای دقیق و تمیز نیاز داریم که با کمک مته گازور میتوانیم این سوراخ ها را بر روی سطح کار ایجاد کنیم. بیشتر متههای گازور دارای لبههای صاف است که مته را در مرکز سوراخ نگه میدارد. سوراخهایی که با این مته ایجاد میشوند بسیار دقیق و صاف هستند و با انتهای صاف خود باعث میشوند که اتصال میخ به درون حفره راحتتر شود.